Politisk korrekthed

Nu er julen vel overstået for de flestes vedkommende. Så på dette tidspunkt i mandags stod rigtigt mange danskere sikkert i køkkenet og baksede med sovsen, anden, gåsen, flæskestegen, og alt det andet der hørte sig til en rigtig jul. Og til julen hører også gaver, men det er ikke det enorme overforbrug jeg vil rette skyts imod, det er der blevet prædiket nok om, og folk er da også, mere eller mindre, begyndt at finde frem til en brøkdel af et af julens egentlige temaer, nemlig næstekærligheden, og giver politisk korrekte gaver til ”de varme lande” i form af geder, brønde, vacciner og andet godt. Men af de andre traditioner der jo også hører sig til er juletræet. Juletræet som oprindeligt er en gammel tysk tradition fra 1500 tallet, og som kom til Danmark i 1800 tallet, måske blev det første træ tændt i 1808 på Holsteinborg. Og det er netop juletræet jeg vil rette min hetz imod. Ikke træet som sådan, men hele ideen om at fælde træet blot for at have noget pænt at putte lys på, og noget at lægge sine gaver under.

”Når lysene på træerne tændes juleaften i de europæiske hjem, vil mange af træerne have haft deres rødder i den danske muld. I 2004 blev der eksporteret cirka 12 millioner juletræer til en værdi af omtrent 1 milliard kroner. ” fra Udenrigsministeriet, Kapitel 2 i publikationen "Eksport Fokus". Det kædet sammen med faktumet, at det ca. tager 10 år at gro et træ i den nødvendige størrelse betyder kort sagt at vi fælder hvad der svarer til 120 millioner års vækst! H. C. Andersen begræd også denne massakre, og nedfældede sine tanker om det i ”Grantræet”.

(Jeg er ganske klar over, at hvis danskere ikke købte juletræer, og eksporten stoppede, ville plantagerne ikke få lov at vokse sig til vild skov, men formentligt blive omlagt til en anden sort landbrug). Håber I alle trods alt har haft en god jul, og at I får et godt nytåt.