Film Noir

Æstetik
Æstetisk kendetegner det film noir-genren at på billedsiden, ses kælkede linjer (fx er der ofte scener hvor linjerne går på kryds og tværs af hinanden). Dette skaber en uro og er godt at bruge i film noir film, hvor der ofte er en dyster handling. Derudover er der ofte low key-belysning.
På lydsiden er et kendetegn asynkron lyd –tit voice-over. Film noir er ofte sort/hvide, for at skabe en kontrast mellem meget mørke/lys. Der bruges også mange skygger (tit fra persienner).

Karakterer
I film noir-genren forekommer der forskellige persontyper. Der findes de positive kvinder (den moderlige kammerat, den forelskede kvinde og den hvide madonna). De negative kvinder - femme fatales (solomordersken, gangsterpigen og den sorte madonna). De Negative mænd (Psykopatisk solo-morderen, chancerytteren og gangsteren). De positive mænd (Den patriarkalske detektiv, bodsvandreren og hævneren).

Ikonografi
I denne genre er der ofte brugt rekvisitter som: cigaretter, pistoler, Trenchcoats, persienner, biler, hatte med bred skygge og penge.

Setting
Film-noir film foregår som kendetegn i storbyer, hvor den udspiller sig i slumrekvarterer, på små skumle sidegader og caféer.


-
Den første film noir blev lavet i år 1944 i Amerika. (”Double indemnity”) Og der blev skabt mange film i genren igennem 40’erne og 50’erne. Det hedder ”Film Noir” fordi franskmændene så filmene med den samme genre, og navngav den derfor. Film noir blev inspireret af den tyske ekspressionisme. Den tyske ekspressionisme fandt sted lige efter 2. verdenskrig, så derfor lavede de filmene som der ikke mindede om krigen, for at få folket til at tænke på noget andet.

Næranalyse af ”Den Tredje Mand”

I korte træk handler filmen om forfatteren Holly Martins som kommer til Wien, for at besøge sin gamle ven Harry Limes. Holly finder hurtigt ud af at Harry er blevet myrdet –eller det er han, som den naive person, at han er. Holly sætter sig nu for at opklare mordet, og finder ud af at der har været en tredje mand tilstede under ”mordet”. Igennem hele opklaringen sker der mord, han forelsker sig i Harry’s gamle elskerinde Anna, han finder ud af at Harry var en sovjetisk bagmænd og kommer nu i tvivl om hvilken side han er på. Han finder derefter ud af at den tredje mand er selveste Harry Limes, og at han slet ikke er død alligevel. Holly vil derfor nu hjælpe politiet med at finde ham, og det kommer han i den grad også til, da Harry bliver skudt i den sidste scene, som forgår i Wiens kloaksystem.I dette klip, ser vi de to af hovedpersonerne Holly Martins og Anna Schmidt forhøre portneren af det hotel, der lå lige ved siden af ”mordet”, om hvorvidt han har set og hørt hvad der er sket, og hvad han kan fortælle dem om den såkaldte tredje mand. Igennem hele klippet er der en gennemtrængende skummel, dyster og ikke mindst ”detektiv”/”mord” -agtig stemning.

Starten af klippet er typisk film noir. Som set på de optegnede streger på snapshottet fra filmen, til højre, er der tydelige kælkede linjer. Her ses både filmens hovedkarakter og ”detektiv” og filmens kvinde iført trenchcoats og hatte med skygger. Der er massere af skygger i billedet, hvilket også karakterisere film noir-genren. Dvs. at klippet er et godt eksempel, og lever op til de forventninger man skal have når man ser en film noir-film. Filmen minder i stilen meget om filmen ”Double Indemnity” –meget pga bruget af den sort/hvide kontrast.


Karakteristik
I dette klip fra ”Den Tredje Mand” møder vi følgende tre personer:


Holly Martins som i ”Den tredje mand” er en af hovedkarakteren og en af hovedpersonerne i filmen. Det er tydeligt at han i dette klip fungerer som ”detektiven” , ligesom han gør hele filmen igennem. Han virker her mistænkelig, og prøver desperat på at finde ud af hvad der er sket med hans gamle ven Harry Limes. Det at han seeren bliver i tvivl om hvem ”den tredje mand” er, er med til at gøre handlingen skummel. I dette klip taler Holly Martins med portneren –det virker som om han er en detektiv, selvom han i virkeligheden bare er en naiv forfatter. Holly Martins er placeret som Den patriarkalske detektiv, da han i stedet for politiet opklarer ”mordet”, og da han til sidst i filmen sætter lov og orden foran hans venskab med ”den tredje mand” Harry Limes.


Anna Schmidt er filmens kvinde. I dette klip virker hun en anelse ligeglad med situationen –men dette er nok en rolle hun påtager sig, da hun i bund og grund er forelsket i filmens mystiske, sovjetiske bagmand mand, Harry Limes. Hun er i dette klip sat i rollen som kvinden der har styr på det hele, og må i klippet også hjælpe portneren med hans dårlige engelsk, da hun både snakker tysk og engelsk. Anna Schmidt er placeret som Solo-mordersken da hun viser passion for kriminalitet og da hun har en hård facade.

Portneren spiller ikke den store rolle i hele filmen, men er dog blot en hjælpende hånd i handlingen. Det er ham der ejer hotellet hvor mordet fandt sted, og han prøver blot at hjælpe de to hovedpersoner i deres opklaring af det såkaldte mord.